Výnosy z dlhopisov sa už nebudú zdaňovať zrážkovo

30.05.2013 Bratislava

Bratislava 30. mája (TASR) - Príjmy z dlhopisov vydávaných komerčnými subjektmi sa vo väčšine prípadov nebudú zdaňovať zrážkovou daňou ako doteraz. Po novom bude potrebné podávať k nim daňové priznanie. Zmenu od 1. júla tohto roka prináša nepriama novela zákona o dani z príjmov cez colný zákon, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Dôvodom tohto kroku je zjednotenie spôsobu zdaňovania štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok s ostatnými formami dlhopisov. Dani vyberanej zrážkou budú kvôli špecifickému vyčísleniu základu dane naďalej podliehať iba výnosy z dlhopisov a pokladničných poukážok plynúce daňovníkom nezaloženým alebo nezriadeným na podnikanie, Fondu národného majetku (FNM) a Národnej banke Slovenska (NBS). "Právnické osoby, okrem vyššie uvedených daňovníkov, ako aj všetky fyzické osoby budú usporadúvať daňovú povinnosť podaním daňového priznania," konštatuje sa v zdôvodnení tejto úpravy.

Dlhopisové výnosy zo zahraničia sa v SR nebude zdaňovať

Zmenu do zákona presadili poslanci na rokovaní finančného výboru parlamentu. Takýto postup, ako aj samotnú novú úpravu kritizovala Slovenská banková asociácia (SBA). Podľa bankárov totiž zvyšuje administratívnu záťaž pre fyzické osoby a môže sa negatívne prejaviť v úrokovej sadzbe hypotekárnych úverov. "Novela zhoršuje prístup občanov k hypotekárnym záložným listom a bude mať dopad na objem a počet poskytnutých hypotekárnych úverov, čo sa môže prejaviť v sadzbe hypotekárnych úverov," tvrdila asociácia.

Novelizáciou zákona o dani z príjmov sa rozhodlo tiež o tom, že výnosy z akýchkoľvek dlhopisov, ktoré získa daňovník zo zahraničia, nebudú podliehať zdaneniu na Slovensku. "Úprava sa navrhuje z dôvodu zvýšenia atraktivity emisií domácich dlhopisov na zahraničných trhoch a získania úverových zdrojov pre podnikateľské subjekty SR, keďže ponuka úverových zdrojov od slovenských bánk je v čase krízy nedostatočná," zdôvodnili zmenu poslanci.
 

Vyberte región